Najlepszy przepis na szparagi – jak szybko ugotować szparagi, aby były pyszne

najlepszy przepis na szparagi - pyszne!

Jakie gotowanie uprawiam? Najchętniej – banalnie proste. Lubię szybko wyczarować coś pysznego. Mogę powiedzieć, że lubię gotować, choć kiedyś byłam z tym bardzo na bakier. Od czasu do czasu udaje mi się odkryć jakiś przepis-petardę, wtedy dzielę się nim na blogu. Dokładnie tak jest dziś – jeśli lubicie szparagi, założę się, że te ugotowane wg tego przepisu będą najlepszymi, jakie jedliście. Koniecznie dajcie znać!

Przepis na szparagi – co będzie potrzebne?

Fajnie byłoby mieć szparagi :P mogą być białe lub zielone – wg Waszych preferencji

świeży tymianek

pół cytryny

sól, cukier, lód

 

Przepis na szparagi – wykonanie:

1. Nie ma wytycznych odnośnie tego, gdzie szparaga należy odciąć. Polecam wziąć każdego szparaga w dłonie i delikatnie zginać – odłamie się w odpowiednim miejscu. Nie mam pojęcia jak to działa, wiem, że brzmi jak magia. Grunt, że działa, tak? Końcówki można użyć do przygotowania zupy kremu lub np. wrzucić do bulionu warzywnego.

2. Małym nożykiem lub obieraczką delikatnie usuń małe listki aż do główki. Zwykle będzie ich 6-8.

3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć szczyptę soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła.

4. Włącz timer, serio. Wrzuć szparagi i gotuj je… 90 sekund. Nie dłużej.

5. Przygotuj miskę z zimną wodą z lodem.

6. Gdy minie 1,5 minuty – wyjmij szparagi z garnka i przełóż je do miski z wodą z lodem – w ten sposób je zahartujesz.

7. Na patelnię wlej trochę wody z gotowania szparagów – tak, aby całe dno było pokryte. Dołóż masło (2-4 łyżki, w zależności od ilości szparagów i tego jak bardzo fit danie chcesz stworzyć) :P

8. Dodaj masło, świeży tymianek, sól i kilka kropli soku z cytryny. Wszystko to podsmażaj/gotuj (sama w sumie nie wiem, jak się nazywa) od czasu do czasu lekko mieszając, aż wyparuje woda i utworzy się przyjemna emulsja.

9. Wyjmij tymianek, wrzuć odsączone z zimnej wody szparagi. Niech sos pokryje je z każdej strony, a one zdążą się podgrzać – zazwyczaj trwa to ok. 1 minuty.

Nie przekraczaj podanych czasów, zaufaj, że szparagi nie będą surowe (ja tak zakładałam za pierwszym razem, kiedy gotowałam je w ten sposób). Zimna woda je hartuje – będą świeże, aromatyczne i chrupiące. A poza tym – mega zdrowe, bo większość składników odżywczych zostaje zachowana :)

Wszystkiego pysznego!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kazik
Kazik
6 lat temu

Gofry, gofry, gofryyyy!

Kasia
Kasia
4 lat temu

A ja mam inny sprawdzony sposób-wkładam szparagi do naczynia żaroodpornego na to skrawam trochę masła-sole i posypuje cukrem-wkładam do piekarnika i pieke tak na oko ok 30 min w temp 180-super są.