Jakie gotowanie uprawiam? Najchętniej – banalnie proste. Lubię szybko wyczarować coś pysznego. Mogę powiedzieć, że lubię gotować, choć kiedyś byłam z tym bardzo na bakier. Od czasu do czasu udaje mi się odkryć jakiś przepis-petardę, wtedy dzielę się nim na blogu. Dokładnie tak jest dziś – jeśli lubicie szparagi, założę się, że te ugotowane wg tego przepisu będą najlepszymi, jakie jedliście. Koniecznie dajcie znać!
Przepis na szparagi – co będzie potrzebne?
Fajnie byłoby mieć szparagi :P mogą być białe lub zielone – wg Waszych preferencji
świeży tymianek
pół cytryny
sól, cukier, lód
Przepis na szparagi – wykonanie:
1. Nie ma wytycznych odnośnie tego, gdzie szparaga należy odciąć. Polecam wziąć każdego szparaga w dłonie i delikatnie zginać – odłamie się w odpowiednim miejscu. Nie mam pojęcia jak to działa, wiem, że brzmi jak magia. Grunt, że działa, tak? Końcówki można użyć do przygotowania zupy kremu lub np. wrzucić do bulionu warzywnego.
2. Małym nożykiem lub obieraczką delikatnie usuń małe listki aż do główki. Zwykle będzie ich 6-8.
3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć szczyptę soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła.
4. Włącz timer, serio. Wrzuć szparagi i gotuj je… 90 sekund. Nie dłużej.
5. Przygotuj miskę z zimną wodą z lodem.
6. Gdy minie 1,5 minuty – wyjmij szparagi z garnka i przełóż je do miski z wodą z lodem – w ten sposób je zahartujesz.
7. Na patelnię wlej trochę wody z gotowania szparagów – tak, aby całe dno było pokryte. Dołóż masło (2-4 łyżki, w zależności od ilości szparagów i tego jak bardzo fit danie chcesz stworzyć) :P
8. Dodaj masło, świeży tymianek, sól i kilka kropli soku z cytryny. Wszystko to podsmażaj/gotuj (sama w sumie nie wiem, jak się nazywa) od czasu do czasu lekko mieszając, aż wyparuje woda i utworzy się przyjemna emulsja.
9. Wyjmij tymianek, wrzuć odsączone z zimnej wody szparagi. Niech sos pokryje je z każdej strony, a one zdążą się podgrzać – zazwyczaj trwa to ok. 1 minuty.
Nie przekraczaj podanych czasów, zaufaj, że szparagi nie będą surowe (ja tak zakładałam za pierwszym razem, kiedy gotowałam je w ten sposób). Zimna woda je hartuje – będą świeże, aromatyczne i chrupiące. A poza tym – mega zdrowe, bo większość składników odżywczych zostaje zachowana :)

Kapitan Nauka - rysuję i zgaduję - zabawy logiczne
Janod - zestaw kreatywny - mozaika - piraci
Scoot&Ride - hulajnoga ze świecącymi kółkami
7 złotych miast - gra strategiczna - Nasza Księgarnia
B.toys - 26 miękkich klocków sensorycznych
Janod - zestaw kreatywny - konie i jednorożce
Kapitan Nauka rysuję i zgaduję z królikiem Kazikiem
Lilliputiens - przytulanki z matą - rodzina krówek
Janod - kulodrom - drewniana układanka
SentoSphere - hipopotam - patarev pocket
Scratch - rzutki magnetyczne - safari
Kapitan Nauka – czytanie sylabowe rysuję i zgaduję
Scratch - gra - retro - łowimy rybki
Djeco - gra karciana w parowanie - mini mistigri
Londji - gra edukacyjna - tabliczka mnożenia
Mudpuppy - piankowe figurki do kąpieli
Scratch - gra łowimy kaczuszki
Kapitan Nauka - rysuję i zgaduję z koparką Barbarką
Mamoko 3000 - Mizielińscy - Dwie Siostry
Janod - zestaw kreatywny do tworzenia origami
Lubię czytać ze strzałką. Zaczarowane obrazki
Melissa & Doug - kolorowanka wodna - przygoda
Scoot&Ride - hulajnoga ze świecącymi kółkami
Mudpuppy - puzzle magnetyczne - koty i psy
Scratch - drewniany samochód - sorter - farma
Plus-Plus - puzzle mini po numerach 800 - Ziemia
Mama zawsze wraca - Dwie Siostry
Lilliputiens - muślinowa zabawka dla niemowląt
Albi - książka do mówiącego pióra Albik - Moje pierwsze kolory i kształty
Fat Brain Toy Co. - kule - oombeeball
Lassig - muślinowy otulacz kocyk - 3 sztuki
IUVI Games - Smart Games Penguins Pool Party
BS Toys - latawiec - tęcza
Janod - francuska deska serów i wędlin
BS Toys - zestaw do wyścigów
Janod - zestaw kreatywny - 6 dekoracji - tęcza
Zima Muminków - Tove Jansson - Nasza Księgarnia
Scrunch - silikonowe foremki do piasku - błękitny
Janod - puzzle sensoryczne - wycieczka do zoo 



Gofry, gofry, gofryyyy!
A ja mam inny sprawdzony sposób-wkładam szparagi do naczynia żaroodpornego na to skrawam trochę masła-sole i posypuje cukrem-wkładam do piekarnika i pieke tak na oko ok 30 min w temp 180-super są.