Od kiedy zimą tego roku zapisałam się na kurs gotowania (super sprawa, muszę napisać o swoich wrażeniach!), Leon i Mila bardzo zainteresowali się pomaganiem w kuchni. O ile Mila zadowala się jeszcze uczestniczeniem w obieraniu cebuli czy obrywaniem listków mięty, to Leo chciałby czegoś więcej. Niedawno ku jego wielkiej radości przygotowaliśmy wspólnie spaghetti – nie wiem czy bardziej cieszyła mnie jego radość w kuchni, czy to w jakim tempie zniknęła z talerza jego porcja. Wiadomo – jeśli coś przygotujemy własnoręcznie, smakuje o niebo lepiej, tak?!
Ogromnie ucieszyłam się, kiedy rodzinnie zostaliśmy zaproszeni na warsztaty kulinarne. Dla Leo (ale i dla Mili, bo ona absolutnie w niczym nie może ustępować bratu :P) była to nie tylko szansa gotowania pod okiem świetnego szefa kuchnia. Miał okazję również wymienić uścisk dłoni z Masterchefem Juniorem, Bartoszem Kwietniem. Była radość, oj była! Warsztaty zostały zorganizowane przez markę Danonki, z okazji ponownego pojawienia się w sklepach ich mrożonej wersji. My bardzo lubimy mrożone Danonki – dzieciaki za smak, ja za wapń i witaminę D w składzie. No i za prostotę przygotowania, rzecz jasna :D
A dodatkowo poznaliśmy kilka świetnych, a przy tym super prostych w przygotowaniu dań. Idealnych na letnie dni, nie tylko na dziecięce przyjęcie, ale także dla całej rodziny. Pomyślałam, że podzielę się dobrem, łapcie więc i gotujcie pyszności!
Spis treści:
Przepisy na pyszne przekąski dla dzieci:
Tortille pszenne nadziewane ulubionymi dodatkami
Podgrzej tortille w piecu lub mikrofali. Krótko, aby zmiękły. Usmaż kurczaka w swoich ulubionych ziołach i potnij w paski. Potnij w paski kolorowe papryki, cebulę czerwoną i ewentualnie papryczki ostre. Wędzonego łososia zmieszaj ze skórką z cytryny, sokiem i tłustym twarogiem. Całość zblenduj na gładką masę. Nadziewaj tortille kurczakiem i warzywami. Zwijaj i krój na grube plastry. Kolejne tortille zrób tylko z warzyw. Możesz zrobić krótki sos z cytryny i oliwy z solą. Ostatnie tortille warto faszerować pastą z wędzonego łososia i twarogu.
Tagliatelle warzywne z dwukolorowych cukinii, marchwi i ogórka z dodatkami
Marchew obierz i za pomocą obieraczki skrój szerokie cienkie plastry. Zagotuj słoną wodę i zblanszuj krótko marchew. Odstaw na bok. Zielone i żółte cukinie obierz do końca obieraczką w szerokie plastry. Obierz ogórka i zrób z nim to samo. Rozgrzej patelnię, zetrzyj parmezan i wrzuć na patelnię marchew i obie cukinie. Krótko podsmaż, zgaś ogień dodaj ogórka, wymieszaj i całość posyp parmezanem.
Lemoniada cytrynowa z miętą, owocami
Wybrane przez Ciebie owoce jagodowe (truskawka, malina, etc) połącz z jakimś kwaśnym owocem, jak jabłko czy agrest i zblenduj. Dodaj do gazowanej zimnej wody, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj jej skórkę. Zgnieć miętę i całość wymieszaj. Posłodź i dodaj więcej wody i kostki lodu. Daj opaść zmielonym owocom, schłodź lemoniadę.
Ps. Zdradzę Wam sekret – w tym roku na dzieci czeka wyjątkowa atrakcja: wyjątkowy danonkowy foodtruck pełen mrożonych serków. Od końca czerwca do połowy lipca będzie można natknąć się na niego w nadmorskich miejscowościach, w pobliżu plaży.
Wooow ile zdjęć! Ale to nie przeszkadza :) lubię oglądać Twoje zdjęcia. Te warsztaty musiały być świetną i smaczną zabawą. Pozdrawiam
A dziękuję pięknie – świetnie się składa, bo ja uwielbiam robić zdjęcia :) do dziś jeszcze nie odpowiedziałam sobie na pytanie, czy wolę słowa, czy kadry. Dlatego czasem nie mogę się powstrzymać i we wpisie ląduje tysiąc zdjęć :P