To ciasto, zwane też serduszkowym (od pięknie zapieczonych połówek truskawek) uświetniło naszą minioną sobotę. Było banalnie proste w przygotowaniu (jak wiecie, do działań w kuchni, szczególnie w weekendy, chętnie angażuję dzieci, więc przepis musi być tak prosty, jak tylko się da). Efekt zaś – przepyszny. Zniknęło w tempie ekspresowym. Nie planowałam o nim pisać, wrzuciłam tylko zdjęcie, jednak skoro prosicie o przepis – bardzo proszę :) Pochodzi on z serwisu Mniam Mniam (który bardzo polecam!), tutaj link do oryginalnej receptury, opis pełen jest pięknych zdjęć. Ja jedynie zmniejszyłam ilość cukru i podawałam je bez cukru pudru. Wygląda wtedy mniej uroczo, jednak łudzę się, że jest chociaż odrobinę… mniej niezdrowe :P
S K Ł A D N I K I :
1/2 kg pszennej mąki
20 dag masła
2 jajka
50 dag jogurtu greckiego lub bałkańskiego
15 dag cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka prawdziwej wanilii
1 łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru
P R Z Y G O T O W A N I E :
-
- Godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjmij z lodówki wszystkie składniki – pokojowa temperatura im zdecydowanie służy. Blaszka, której użyłam do pieczenia z tej proporcji ma wymiary 23 cm x 33 cm. W oryginalnym przepisie blacha powinna być wysmarowana masłem i oprószona tartą bułką lub wyłożona papierem do pieczenia. Nie zrobiłam ani jednego, ani drugiego (nie miałam bułki tartej, a papier do pieczenia się akurat skończył :P), ale nie stanowiło to żadnego problemu. Fakt, że blacha ma jakiś taki fajny “poślizg”, więc może pomogła?
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Rozpuść całość masła i odstaw, aby wystygło.
- Umyte i obrane truskawki przekrój na połówki. Trafiło mi się kilka truskawek – gigantów, które pokroiłam na 3 lub 4 “plasterki”. Niweczy to trochę serduszkowy efekt, ale przynajmniej wszystko się ładnie upiecze.
- Wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę.
- Do wystudzonego masła dodaj jogurt, jajka i cukier z wanilią lub jej ziarenka, wymieszaj.
- Wymieszane składniki płynne dodaj do sypkiej mieszanki i krótki, ale energicznie wymieszaj łyżką. Ciasto będzie grudkowate i pomyślisz pewnie, że to jakiś żart, ale nie łam się – będzie ok :P
- Masę siup do blachy, lekko wyrównaj, powciskaj połówki truskawek, przekrojoną częścią do góry.
- Całość posyp dwiema łyżkami cukru.
- I hop z nim do piekarnika na ok. 50 minut. Poznasz, że jest gotowe jak nabierze złocistego koloru, sok puszczony przez truskawki wyparuje, a ciasto będzie po prostu apetycznie wyglądało. Niektórzy mówią coś o sprawdzaniu go suchym patyczkiem, jednak ja zaufałam intuicji :D
- Podawaj wystudzone, może być posypane cukrem pudrem, może być z lodami waniliowymi. Ale bez niczego też jest pyszne!
Uwielbiam takie proste ciasta, a jak sa truskawki, to już w ogóle jest wręcz idealnie :).
Wygląda bardzo apetycznie. Z chęcią skorzystam z Twojego przepisu. :-)
Uwielbiam jogurtowe ciasta. I przyznam, że też często zmniejszam ilość cukru w przepisach, które wypróbowuję. :P
Nie przepadam za ciastami i sama ich nie robię z małymi wyjątkami. Wolę torty kremowe, no i mam słabość do szarlotek.
No i w tym momencie zaczynam ubolewać na truskawkami, których już na ogrodzie nie mam!
Nie próbowałam, ale tak sobie myślę, że może np. z malinami też by wyszło?
uwielbiam takie ciasta!! Mogłabym je jeść bez końca.
Zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam amarantusowej oraz nie dodałam cukru, miałam dość słodkie truskawki. I wyszło smacznie :) reszta rodziny, której nie przeszkadza cukier posypała sobie cukier puder na wierzch ciasta :) dziękuję za inspirację, pozdrawiam :)