
Jeśli szukasz pomysłu na przepyszny deser, który zrobisz razem z dzieckiem (nawet tym najmniejszym!), to mam dziś dla Ciebie prawdziwą petardę. Jest pysznie, jest zdrowo, jest szybko! Czy można chcieć czegoś więcej?! Zapraszam na kolejną odsłonę cyklu BANALNIE PROSTE GOTOWANIE, w którym to dzieci przejmują w kuchni stery.
Do testowania mini biszkopcików i podzielenia się z Wami przepisem na mini serniczki zaprosił nas producent – marka Andante.

Dziecinnie prosty przepis na mini serniczki
SKŁADNIKI, czyli czego potrzebujesz, aby wyczarować pyszny deser?
- paczka mini biszkoptów Andante
- 3 owocowe galaretki – smak wg uznania (u nas był wiśniowy)
- 4 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
- ew. papier do pieczenia
Generalnie najważniejsze są dwie rzeczy. No, góra trzy. Liczy się dobra zabawa i spontan. To deser, który zawsze i każdemu się udaje. Co lepsze – nie spotkałam osoby, której by nie smakował :). Małe, jednoporcjowe serniczki można zrobić w dowolnej szklance czy kubeczku, w papilotkach lub – to wersja ‘pro’ :P – przy użyciu cylindrów kuchennych. Jeśli wybierzesz opcję z cylindrami, pamiętaj, aby zabezpieczyć brzegi. Jak? Banalnie, jakżeby inaczej:
1) Wycinasz pasek papieru do pieczenia o szerokości równej wysokości cylindra (to tylko tak kosmicznie brzmi, słowo);
2) Cylinder delikatnie smarujesz masłem, które sprawi, że papier do pieczenia się do niego przyklei;
3) Boki cylindra wykładasz papierem do pieczenia;
4) Stawiasz cylindry na talerzyku, na którym będziesz podawać deser.
Jeśli decydujesz się na wykorzystanie szklanek – bez wcześniejszego przygotowania możesz… pozwolić dzieciom zabierać się do pracy. Tak, przepis jest tak prosty, że w sumie jedynym, co musisz zrobić samodzielnie, jest rozpuszczenie galaretek we wrzątku. Resztę, z dziką radością – słowo! – zrobią dzieci.
Dziecinnie prosty skład, dziecinnie prosty przepis:
Dwie galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku. W drugim garnuszku rozpuść w 350 ml wrzącej wody trzecią z galaretek. Oba naczynia odstaw do wystudzenia.
Przygotuj szklanki/cylindry/papilotki, układając na dnie mini biszkopciki Andante – tak, by równo pokryły całe dno. Jeśli nie znacie malutkich biszkopcików Andante, to napiszę tylko, że mają dziecinnie prosty skład. To sprawia, że dzieci chętnie po nie sięgają – nie tylko w deserach, ale również jako przekąskę lub dodatek do jogurtów czy mleka. A ja jestem spokojna, bo wiem, że w tych biszkoptach są wyłącznie: mąka, jajka i cukier :).




Do misy miksera wrzuć: 800 g (4 opakowania) waniliowego serka homogenizowanego i pozwól dzieciom zmiksować go na gładką masę z wystudzonymi galaretkami (tymi rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku).
Masę odstawcie do lodówki, żeby stężała.






Masę z serków wyłóżcie do cylindrów (szklanek) na biszkopty, do połowy wysokości. I… znów do lodówki, aby stężały.
Na wierzchu masy ułóżcie biszkopty w kręgi/jakiś wzór. Odstawcie do lodówki.

Ostudzoną galaretkę powoli (łyżką) przelejcie na wierzch deseru.
Teraz – MYYYK! – do lodówki. Trzeba chwilę poczekać, aby galaretka stężała. Jeśli zdecydowaliście się na cylindry, należy je ściągnąć i delikatnie odkleić papier. I już… mówiłam, że to będzie prosty przepis?!




Zajadać z uśmiechem, powtarzać tak często, jak tylko macie ochotę :)
Ps. Jeśli nie jesteście z nami na Instagramie, chodźcie koniecznie – znajdziecie tam więcej kuchennych wygłupów!
Witam w jakim sklepie mozna spotkac te biszkopciki?
W większości dużych sklepów spożywczych typu Carrefour.