Czego szukasz?

Idealny przepis na nieidealne bożonarodzeniowe pierniczki

projekt-bez-tytulu

 

Rodzinne pieczenie pierników stało się już naszą tradycją. Każdego roku, w okolicy Mikołajek, czasem nawet więcej niż raz, spotykamy się, aby razem piec. Nie, wróć. Spotykamy się, aby być ze sobą i spędzić dobrze czas, czarując wspólnie atmosferę świąt Bożego Narodzenia. A przy okazji tych naszych rodzinnych czarów, tworzymy pierniki. Słuchamy wtedy dobrej muzyki, dużo się śmiejemy, pijemy herbatę z domowym sokiem malinowym i wtedy dociera do nas, że Gwiazdka już blisko, bardzo blisko.
Nie myślałam, aby pisać na ten temat, jednak wczoraj na Instagramie po tym, jak wrzuciłam zdjęcie pierniczków, prosiliście o przepis. Łatwiej mi opisać wszystko tutaj, bo na telefonie stukałabym to dwa dni. Jednak z góry ostrzegam – masterchef ze mnie żaden. Nie „jestę blogerę” kulinarym, a w naszym piernikowaniu chodzi bardziej o wspólne bycie niż o wytworzenie ciastka idealnego. To nasza wielka zbiorowa praca, w której ogromny udział, na każdym etapie, mają dzieciaki, w każdym wieku 😀 Domyślacie się, co to oznacza, prawda?
Czasem wsypie nam się czegoś za dużo, zdarza się, że zabraknie proszku do pieczenia i zastępujemy go sodą. Albo ktoś dosypie więcej kakao i mamy prawie murzynki, no różnie. Jednak przepis jest mniej więcej niezmienny od lat, i o ile nie rozwałkujecie ciasta na cieniutki naleśnik, powinniście być zadowoleni z efektów 🙂

Przepis na pierniczki 🙂

SKŁADNIKI:

100 g masła
1/4 szklanki miodu
1/3 szklanki drobnego brązowego cukru (wymiennie może być też cukier puder)
1 jajko
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (taka czubata raczej)
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka kakao (jeśli chcecie, żeby pierniczki miały ciemniejszy kolor)

WYKONANIE:

Masło i miód podgrzać w garnuszku, odstawić, żeby trochę wystygło. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować lub zagnieść. Ciasto można schować na kilka minut do lodówki – łatwiej będzie je wałkować (u nas zwykle „kilka minut” to o wiele za długo dla dzieciaków, więc działamy od razu). Z placka o grubości 2-3 mm wykrawamy kształty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I sru – do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni. Na mniej więcej 10 minut. Najważniejsze dla fajnego rezultatu jest to, żeby pierniczki nie były za cienkie – wtedy są twarde. Grubsze, bardziej pulchne są zdecydowanie smaczniejsze 😀 I nie powinny „zasiedzieć się” w piekarniku, wtedy ciemnieją, utwardzają się i nabierają gorzkiego posmaku.

U nas zwykle wychodzą, chociaż poszczególne partie różnią się od siebie. W pierwszym czy drugim roku czułam frustrację, bo efekt naszej pracy nijak miał się do tych udekorowanych cudeniek z okładek świątecznych gazet. Kiedyś stworzyliśmy pierniki tak twarde, że miękły zamknięte w puszcze… przez 2 lata! Większość wychodzi koślawa, ozdabiamy je w sposób mocno przedszkolny. Ale dziś… dziś już wiem, że o to właśnie chodzi. Mają być krzywe, mają być nierówne, mają być nieidealne. A pieczenie ich ma dawać dokładnie tyle radości, ile daje.
Pochwalcie się Waszymi pierniczkami! 🙂

Tradycyjnie – proszę Was o udostępnianie wpisu – może komuś z Waszych znajomych się przyda? A jeśli nie – na pewno przyda się mnie 😛

U nas wczoraj było tak:001

Mój kochany Brat, najulubieńszy na świecie wujek Leona i Mili:002 003 004 005 006 wałkujemy pierniki 008 009 bożonarodzeniowe pierniki 011 012 013 014 015 016 017 018 019 przepis na pierniczki 021

 

Polecane posty

Najlepsze seriale Netflix

Jak rozpoznać zaburzenia integracji sensorycznej?

Ojciec moich dzieci nie pomaga mi w domu!

Najciekawsze gry dla 2 latków – TOP 15

Park rozrywki Playmobil – Dziecięca Mapa Świata

Mogą Cię zainteresować

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
4 lat temu

Muszę je mieć ! 🙂

Justyna
Justyna
4 lat temu

ale cudne zdjęcia… ja uwielbiam robić pierniczki, ale nawet nie próbuję ich ozdabiać 😉

Aga
Aga
4 lat temu

Cudowny wpis 🙂 Ujełas całą kwintesencję świątecznego nastroju. Róniez uważam, ze w pieczeniu pierniczkow nie chodzi o to jaki mają kształt i jak sa przystrojone, ale o wspólne biesiadowanie przy jednym stole. Ogromnie Ci zazdroszczę tak pięknej rodziny i tradycji 🙂 P.S. bardzo fajny kalendarz adwentowy 🙂

U Mamusi Muminka
U Mamusi Muminka
4 lat temu

Przepiękne zdjęcia! Firemka z reniferem i wiewiórką jest przecudna!

Anna
Anna
2 lat temu

Ile mniej więcej pierników wychodzi z takiej porcji?

Lalala
Lalala
1 miesiąc temu

Mam pytanie, czy w waszej przyprawie do piernika znajduje sie cukier? Dziś był mój pierwszy raz z pierniczkami, trzymałam się proporcji ale wyszly bardzo słodkie. Przeczytałam że moja przyprawa miała w sobie 17% cukru trzcinowego. Jak myślicie jeśli mam juz cukier w przyprawie to ile powinnam dodać zwykłego curku i miodu aby ciasteczka były jadalne?

Zapisz się i otrzymaj jako pierwszy informacje o eBooku

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji o eBooku od moi-mili.pl. W każdej chwili mogę zrezygnować i wycofać zgodę.

 

Zostaw swój adres e-mail i otrzymaj bezpłatnego e-booka "100 pomysłów na zabawę w domu".

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną newslettera od moi-mili.pl. W każdej chwili mogę zrezygnować i wycofać zgodę.